top of page

Vijf redenen waarom je bij maatwerk liever kiest voor goud.

Bijgewerkt op: 16 jan. 2021

Vandaag is fijn goud zo’n honderdvijftien keer duurder dan fijn zilver. Crazy right? Waarom opteren veel mensen dan nog steeds liever voor goud en niet voor zilver?

Het is overbodig om te zeggen dat een gouden juweel waardevoller is dan een zilveren juweel. Om gouden juwelen echt als een slimme belegging te zien is volgens mij nét een brug te ver. Maar ik ben er wel van overtuigd dat, in het geval van maatwerk, het veel interessanter is om je zuurverdiende centjes uit te geven aan een gouden juweel en wel om volgende redenen:


1. Zilver oxideert.

In mensentaal betekent dit dat zilveren juwelen na verloop van tijd een zwart en dof laagje krijgen. Dit laagje ontstaat door de chemische reactie van het metaal met zuurstof en zweet.

Bij de ene persoon gaat dat proces van oxideren al wat sneller als bij de ander. Ikzelf draag zelden zilveren juwelen omdat ze bij mij al na enkele dagen zwart uitslaan. Iets met de zuurtegraad van mijn zweet 🤷‍♀️. Met goud heb ik dat probleem niet.2. Vergulde juwelen verkleuren óók!

Bij de klassieke juwelier worden vaak zilveren juwelen verkocht die verguld zijn met een microlaagje geel of roos goud. Die juweeltjes zijn vaak overpriced ten opzichte van wat ze eigenlijk maar waard zijn. Bovendien slijten die laagjes er snel af, verkleuren ze in aanraking met parfum, haarlak, bodylotions, … waardoor je juweeltje er al snel niet meer zo mooi uitziet.

Gelukkig kan het microlaagje goud opnieuw aangebracht worden. Let op, dit kost vaak meer dan het juweeltje waard is. Het versleten laagje moet er namelijk eerst helemaal afgeschuurd moet worden en dat is nogal een tijdrovende (rot)klus. Je betaalt dus voor het nieuw laagje goud én de werkuren.


3. Goud is steviger dan zilver.

Een derde reden is omdat goud veel steviger is dan zilver. Misschien heb je zelf ooit al ondervonden dat je zilveren ring na een poosje ovaal wordt of andere bizarre vormen aanneemt?

Dit komt doordat zilver een zacht metaal is en dus gemakkelijk vervormt. Laat dat nu ook de voornaamste reden zijn waarom diamanten zelden in een zilveren juweel gezet worden. De kans dat je jouw waardevolle diamanten verliest is reëel.


4. Aankoopprijs materialen vs maakloon van de ontwerper.

Een goedkope zilveren ring van bij de juwelier mag dan wel een leuke accessoire zijn voor op jouw outfit, maar wanneer we spreken over maatwerk kies je beter voor goud.

Maatwerk kost meer omdat je naast de materialen ook het maakloon, de werkuren dus, van de ontwerper betaalt. Die kost ligt hoger dan bij machinaal geproduceerde juwelen.


In geval van maatwerk valt de verhouding tussen de kost van het maakloon en de aankoopprijs van zilver bijna niet te verantwoorden. Bij een gouden juweel is het maakloon vaak maar een klein percentage van de totale kostprijs, terwijl bij zilver die kost procentueel gezien veel hoger ligt.

Wanneer je een zilveren juweel volledig op maat laat maken bij een goudsmid, is de grootste brok van de kostprijs het maakloon. Jouw juweel is ondanks zijn hogere kostprijs eigenlijk niet per sé meer waard. Geen slimme investering dus.


5. Goud kan je hersmelten

Wanneer je in het slechtste geval je gouden juwelen na een aantal jaren dragen toch weer beu zou zijn kan je ze gemakkelijk verkopen aan een degelijke prijs of laten omsmelten tot iets nieuws.

Zilveren juwelen daarentegen worden zelden omgesmolten en omgevormd tot een nieuw juweel. De reden daarvoor is simpel: omdat de waarde er zich niet toe leent. Het proces van zuiveren en omsmelten is tijdrovend en jaagt de klant daardoor nodeloos op kosten, eigenlijk is het aankopen van nieuw zilver dus goedkoper.

Bij goud daarentegen bespaar je natuurlijk wel veel geld als je het goud niet opnieuw moet aankopen. Vanuit dit standpunt zijn gouden juwelen wél een investering.

Het is helemaal niet mijn bedoeling om afbreuk te doen aan zilveren juwelen. Ze zijn nu eenmaal een pak goedkoper en dus toegankelijker voor het grote publiek. Maar in geval van maatwerk overweeg je toch best om te investeren in een gouden juweel. Want als je beslist om een centje meer uit te geven, krijg je er toch graag iets van kwaliteit en waarde voor in de plaats?


Misschien heb je zin gekregen om zelf een juweel op maat met mij uit te werken? Klik dan even door naar maatwerk en ontdek hoe jij de eerste stapjes zet naar een kwalitatief juweel op maat.

333 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


DSC04709.jpg

HET WOUD VAN GOUD

mijn blog

bottom of page