top of page

FAQ

maatwerk

  • Waar gaan afspraken door?
    Afspraken gaan door op vaste afspraakdagen in mijn goudsmidatelier te Lennik De afspraakdagen kan je raadplegen via mijn boekingssysteem.
  • Hoe snel kan ik langskomen?
    Om kwaliteit en een goede service te verzekeren kan ik slechts een handvol projecten gelijktijdig verwerken, daardoor loopt mijn agenda redelijk snel vol. Hou rekening met een wachttijd van een vier tot zestal weken alvorens je kan langskomen voor een afspraak.
  • Wat is de aflevertermijn?
    Er is een aflevertermijn van 10 à 12tal weken. Spoedbestellingen worden soms aangenomen, maar hou er rekening mee dat dit niet in alle gevallen mogelijk is.
  • Wat is de gemiddelde kostprijs van maatwerk?
    Elk juweel is een unieke samenstelling van persoonlijke voorkeuren. Vandaar dat het moeilijk is om een gemiddelde kostprijs op te maken, zeker wanneer ik over onvoldoende informatie beschik. De kostprijs van maatwerk wordt opgesplitst in het maakloon en de aankoop van de materialen. Het maakloon is het tarief voor de gepresteerde werkuren. Maar ook de keuze van materialen zijn een belangrijke factor in de prijsbepaling. Heb je bruikbaar oud goud, dan kan je de kosten fameus drukken. Kies je voor een ontwerp met edelstenen? Dan is een kleursteen goedkoper dan bijvoorbeeld een (grote) diamant. ​​ Prijsvoorbeelden: Een fijne verlovingsring kost gemiddeld 900 - 3000 euro. Afhankelijk van de gekozen edelstenen kunnen prijzen oplopen. Een geboortearmbandje kost gemiddeld 400 - 750 euro, afhankelijk van het ontwerp en de gekozen materialen. Een gepersonaliseerde halsketting kost gemiddeld 600 - 900 euro. Een paar trouwringen kost gemiddeld 1250 - 2500euro.
  • Hoef ik al exact te weten welk ontwerp ik wil?
    Je hoeft nog niet éxact te weten wat je wil laten maken wanneer je jouw afspraak vastlegt. De bedoeling van een afspraak is net een uniek ontwerp samen uitdenken. Wel zoek je best al wat inspiratie zodat ik een idee krijg van jouw persoonlijke stijl en welke genre juwelen je net voor ogen hebt. Strookt jouw idee totaal niet met wat je ziet in mijn portfolio, dan ben ik waarschijnlijk niet de beste goudsmid voor jouw project. Brede, ruwe, organische en/of fel getextureerde juwelen zijn niet mijn gebied van expertise. Het kan dus zijn dat ik beslis om jouw project niet uit te werken, maar jou door te sturen naar één van mijn concullega's.
  • Wat als de offerte buiten mijn budget valt?
    Na onze afspraak bekijk ik hoeveel werkuren ik nodig zal hebben om jouw juweel te maken. Ik bereken het gewicht en de kostprijs van de benodigde materialen. Daarna bezorg ik jou via mail een uitgebreide prijsberekening van jouw ideale ontwerp, indien binnen budget: ideaal. De prijsberekening is opgesplitst in het maakloon en aankoop van de materialen. Zo weet jij exact waar jouw geld naartoe gaat. Dit maakt het mogelijk om te kijken we waar we eventueel de kosten kunnen drukken. We kunnen het ontwerp nog wijzigen zodat dit alsnog binnen jouw vooropgesteld budget past.
  • Moet ik een voorschot betalen?
    Na de afspraak bezorg ik jou een prijsberekening. Wanneer jij akkoord gaat met deze prijsberekening kan je jouw bestelling bevestigen door een voorschot te storten. Doorgaans vraag ik om een voorschot van 30% van de uiteindelijke kostprijs.
  • Kan ik mijn oude juwelen omsmelten tot een nieuw juweel?
    Wanneer je voldoende bruikbaar goud kan aanleveren om jouw gewenste juweel mee te maken dan betaal je enkel het maakloon en eventuele aankoop van edelstenen. Meestal kunnen oude juwelen gesmolten en omgevormd worden tot een nieuw juweel, maar helaas niet altijd. ​ Wil je bijvoorbeeld graag een kettinkje laten maken, dan kan dit niet van oud goud. Kettingen worden machinaal vervaardigd en aangekocht bij de producent. ​Hier dient dus steeds de nieuwprijs betaald te worden. Het hangertje voor aan jouw ketting daarentegen, kan wel van oud goud gemaakt worden. ​ Let wel op, niet alle oude juwelen zijn geschikt om te smelten en hergebruiken. Zijn jouw juwelen niet geschikt om om te smelten, dan kan ik ze wel inkopen en kan je de waarde ervan inzetten om het maakloon mee te betalen. Bijvoorbeeld: In de legering van wit gouden sieraden zit vaak nikkel. In België is het verboden dit metaal in juwelen te gebruiken. Andere juwelen bevatten zoveel soldeernaden dat het hersmolten goud van slechte kwaliteit is en scheurt. Dit maakt het afleveren van een kwalitatief eindproduct onmogelijk. ​ Hou er rekening mee dat onderstaande juwelen niet geschikt zijn voor omsmelten: - wit gouden juwelen - kettingen en armbanden met zeer fijne schakeltjes
  • Kan ik edelstenen uit mijn oude juwelen gebruiken in een nieuw juweel?
    Wanneer er in oude juwelen nog bruikbare edelstenen zitten, kunnen deze uit het bestaande montuur verwijderd worden en gezet worden in een compleet nieuw ontwerp. Dit biedt je talloze mogelijkheden, terwijl je op die manier de kosten drukt. ​ Let op, sommige edelstenen zijn broos en kunnen gemakkelijk beschadigd geraken wanneer ze uit hun bestaande zetting gehaald worden. De kans bestaat altijd dat de edelsteen hierdoor onbruikbaar wordt. Diamanten kunnen tegen een stevige stoot, maar zelfs hierbij kan het voorvallen dat er een scherfje afbreekt. ​
  • Wat gebeurt er als ik teveel goud aanlever?
    Wanneer je voldoende goud kan aanleveren om jouw gewenste juweel mee te maken dan betaal je enkel het maakloon en eventuele aankoop van edelstenen. Als je teveel goud aanlevert en er dus overschot is, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel wordt jou de overschot terugbezorgd (soms via een gesmolten goudklompje) ofwel kan je ervoor kiezen de overschot te verkopen. Je kan dit bedrag laten overschrijven op jouw bankrekening of er het maakloon mee betalen. ​
  • Kan ik een cadeaubon gebruiken voor maatwerk?
    Een cadeaubon kan ingezet worden voor maatwerk. Wanneer je een afspraak vastlegt, vermeld je best al dat je over een cadeaubon beschikt.
  • Kan de as van een overleden persoon verwerkt worden in een juweel?
    Ja, dat kan. Een assieraad hoeft geen ouderwets kokertje te zijn. De as van een overleden persoon kan ook in een modern, hedendaags ontwerp verwerkt worden. Ik help jou graag om een symbolisch, betekenisvol juweel uit te werken.
  • Ik wil een verlovingsring bestellen, maar weet de ringmaat niet van mijn partner?"
    Het is handig wanneer je een ring kan meenemen die ze veel om haar ringvinger draagt. Ik kan op die manier de correcte ringmaat achterhalen. Of bekijk thuis één van haar ringen door ze op deze maattabel te leggen. Heb je geen ring waarmee we de maat kunnen achterhalen? Dan proberen we de ringmaat in te schatten: heeft ze poezelige handjes of is ze iets stevigers gebouwd? Ik maak een ruwe inschatting van de maat. Jouw aanstaande mag nadien langskomen om de ringmaat gratis aan te passen. Hij/zij moet de ring dan wel enkele dagen missen.
bottom of page