top of page

In vijf simpele stappen je oude juwelen nieuw leven in blazen.

Bijgewerkt op: 16 jan. 2021

Toen ik mijn goudsmidopleiding afrondde en voor mezelf een eerste gouden juweel wou maken ging ik bij mijn mama polsen of ze toevallig mijn oude juwelen niet had bewaard. Ik herinnerde me namelijk dat ik als kind een gouden armbandje droeg en ooit een kettinkje en oorbelletjes cadeau kreeg voor mijn communie.

Ik had geluk! Mijn mama had alles bijgehouden. Ik maakte er een mooie ring van voor mezelf en ben nog steeds blij dat mijn kinderjuweeltjes nu rond mijn vinger schitteren in een hedendaags ontwerp waar ik al ontzettend veel geniet van heb gehad.


Soms lijken de ouderwetse juwelen die bij je ouders of grootouders in een verstofte schuif verscholen zitten, eerder rommel te zijn dan waardevolle schatten. Maar weet dat je er nieuw leven in kan blazen zodat die oude ring van oma een mooie en blijvende herinnering vormt.

In deze blogpost neem ik je mee doorheen de vijf stappen die je doorloopt om jouw oude juwelen om te vormen tot een nieuw, hedendaags juweel.1. Ga na of alle juwelen geschikt zijn voor recyclage.


Waarschijnlijk weet je niet met zekerheid of jouw vondsten allemaal écht goud zijn en of alles geschikt is om te hersmelten. Natuurlijk help ik jou daar graag bij. Maar alvorens een goudsmid of juweelontwerper te contacteren kan je jouw juwelen zelf al eens onder de loep nemen.


Ga op zoek naar ruitvormige stempeltjes, de cijfers 750 of 18K. In het grootste deel van de gevallen gaat het dan om échte gouden juwelen. Hoewel er met die stempels spijtig genoeg ook wel gesjoemeld wordt. Bekijk of gele juwelen geen groene/zwarte plekken hebben of op bepaalde plaatsen afgeschilferd zijn. Veelal gaat het dan om onedele metalen die verguld zijn. Witte juwelen die een opvallende zwarte schijn hebben zijn hoogstwaarschijnlijk zilver en geen goud.

Wanneer je goud van namaak en/of zilver hebt gescheiden moet je ook nog nagaan of de gouden juwelen wel geschikt zijn om te hersmelten. Fijne kettingen of armbandjes zijn vaak niet geschikt om te hergebruiken, omdat de kans bestaat dat het omgesmolten goud scheuren vertoont. Dat probleem heb je spijtig genoeg ook met oude wit gouden juwelen en tandgoud.

Deze verkoop je dus beter, in plaats van ze om te smelten. Idéaal want die centjes kan je gebruiken om het maakloon van jouw juweelontwerper mee te betalen!


2. Overweeg om bepaalde stukken enkel te restylen.


Sommige verouderde stukken zijn eigenlijk nog mooi, maar gewoon wat vuil, verkleurd of versleten. Soms is het gek om een prachtig stuk van emotionele waarde compleet om te smelten. Eén van de opties is om het juweel enkel te restylen en wat op te frissen.

De antieke ring van je oma kan je op jouw ringmaat laten zetten en er een andere edelsteen voor kiezen. Een enkele oorbel kan je omvormen tot een ring of hangertje voor een ketting. De trouwring van je vader of moeder kan je behouden en er een nieuwe gravure in laten plaatsen of versmallen en een edelsteentje in verwerken.

De opties voor restyling zijn eindeloos, maar compleet afhankelijk van de juwelen die jij aanbrengt.

3. Recupereer waardevolle edelstenen.


In het beste geval zitten er in jouw oude juwelen nog waardevolle edelstenen. Sommige edelstenen zoals diamant, robijn, saffier en smaragd hebben zelfs na jarenlang intensief dragen weinig slijtage. Dit zijn edelstenen die hoog scoren op de hardheidsschaal van Mohs. Dit maakt ze waardevol en vooral erg geschikt om herzet te worden in een nieuw, modern juweel.


Let op: Er bestaat altijd een zeker risico dat edelstenen beschadigd geraken wanneer ze uit hun bestaande zetting gehaald worden. Hoewel een ervaren goudsmid hier normaal gezien met grote voorzichtigheid mee omgaat.


4. Gebruik je verbeelding en doe inspiratie op.


Het is belangrijk om jouw eigen stijl te achterhalen alvorens contact op te nemen met een goudsmid of juweelontwerper. Scroll door Pinterest of Instagram voor inspiratie en neem voldoende tijd om te overwegen wat jij mooi en belangrijk vindt, wat je net wenst in een juweel.


Wil je een opvallend of een minimalistisch stuk? Wil je alle diamanten uit jouw grootmoeders broche recupereren of enkel de grote diamant uit haar oude verlovingsring?


Ik raad je bovendien aan om een goudsmid te zoeken diens werk en visie aansluit bij jouw stijl en persoonlijkheid. Deze match tussen jou en de goudsmid is onmisbaar voor succes.


5. Werk samen met een ervaren goudsmid.


Wanneer je oude juwelen van emotionele waarde wil recyclen tot een nieuw en hedendaags ontwerp werk je best samen met een ervaren goudsmid. Het restylen van juwelen, recuperen van de edelstenen en bedenken van een nieuw ontwerp vraagt expertise en vakmanschap.


Het is belangrijk om je te laten begeleiden - niet alleen door iemand die ervaring heeft op dit gebied - maar waarvan je weet dat zijn/haar werk en visie aansluit bij jouw persoonlijkheid en stijl. Enkel op die manier komen jullie tesamen tot een ontwerp waar jij volledig achterstaat en dat 100% jouw ding is.


De werkwijze voor het recycleren, restylen van oude juwelen kan misschien wat omslachtig of intimiderend lijken. Maar eigenlijk moet je het bekijken het als een uitzonderlijke kans om iets te ontwerpen dat jouw unieke verhaal vertelt.

Misschien heb jij na het lezen van deze blogpost zin gekregen om jouw oude juwelen een nieuw leven te geven? Klik dan zeker door naar maatwerk en ontdek hoe we samen tot een hedendaags juweel komen dat perfect bij jouw stijl én persoonlijkheid past.

1.849 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


DSC04709.jpg

HET WOUD VAN GOUD

mijn blog

bottom of page