top of page

Vier redenen waarom maatwerk een milieubewuste keuze is.


Ik hoef je vast niet te vertellen dat onze planeet kreunt onder onze consumptiedrang. We kopen het milieu letterlijk al decennia lang kapot. Maar hey, goed nieuws! Het coronavirus heeft dit ietwat aan banden gelegd en we zagen meteen een positief effect op ons klimaat.

I hate to break it to you, maar ik vrees ervoor dat dit enkel op korte termijn goed nieuws betekent. Eens we weer op vrije voeten zijn, zal er verwacht worden dat we ons steentje bijdragen aan het heropstarten van de economie. Hoe? Door ons massaal 'plat te kopen' zodat de productie in de bedrijven weer op volle toeren kan draaien.

Vandaag is het World Earth day en daarom kon ik het me niet laten om de positieve impact van maatwerk op het milieu even in the picture te zetten. Laten we deze vier redenen om lokaal en op maat te kopen in ons achterhoofd houden wanneer we weer massaal beginnen shoppen.

1. Productie op kleine schaal


Maatwerk is productie op kleine schaal. Geen duizenden juwelen die van de band rollen in de hoop ooit verkocht te geraken. Bij maatwerk is er geen sprake van en masse produceren, dus geen nodeloze verspilling van grondstoffen, energie en water of nodeloze uitstoot van schadelijke gassen.

In geval van maatwerk wordt er enkel geproduceerd waar éffectief vraag naar is en dat is lief voor onze planeet.

2. Lokaal productieproces


Bij maatwerk mag je er zeker van zijn dat jouw juwelen lokaal geproduceerd worden, in mijn geval in mijn eigen atelier te Schepdaal. Ook 95% van mijn gebruikte materialen komen uit België of Nederland en maken dus geen wereldreis om jou te bereiken.


3. Duurzaamheid


Wist je dat massa geproduceerde sieraden gegoten worden in plaats van met de hand gesmeed? Dit maakt het metaal veel brozer, fijner en dus van minder goede kwaliteit. Deze juwelen zijn vaak maar een kort leven beschoren.


Wanneer je opteert voor maatwerk investeer je in een product van degelijke kwaliteit. Eén van mijn business goals is om juwelen te maken die een leven lang meegaan en zelfs van generatie op generatie doorgegeven kunnen worden.


4. Recyclage van materialen


Helaas heeft het ontginnen van goud en edelstenen een zware ecologische impact in de regio's waar het ontgonnen wordt. Fabrikanten van massa geproduceerde sieraden houden hier nauwelijks tot geen rekening mee. Mijn focus daarentegen ligt op het herwerken van oud goud. Recyclage & restylen van oude juwelen is deel van mijn core business.

Uit oude juwelen kunnen vaak nog de edelstenen gerecupereerd worden. In geval van diamant, saffier en robijn hebben de edelstenen na een goede oppoetsbeurt vaak nauwelijks of zelfs géén sporen van slijtage.

Het goud van de juwelen kan ook meestal omgesmolten en herwerkt worden tot een splinternieuw juweel. Naast voordelig voor het milieu, ook interessant voor de portemonnee!

Laten we wanneer we het normale leven terug mogen hervatten oog hebben voor klimaat én economie. Laten we investeren in lokale bedrijven en kleine ondernemers die streven naar duurzaamheid! Lijkt me een win-win situatie.


Meer lezen over maatwerk en duurzaamheid? Lees dan volgende blogpost “Vijf redenen waarom je bij maatwerk liever kiest voor goud”.

203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
DSC04709.jpg

HET WOUD VAN GOUD

mijn blog

bottom of page